gkbioculture logo flowerleft
english flag

BIOFACH 2012

biofach


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε για άλλη μια φορά η διεθνής έκθεση βιολογικών προϊόντων που έγινε στην Νυρεμβέργη από τις 15/2/2012 έως και τις 18/2/2012.
Ο αριθμός των εκθετών ήταν πάνω από 2.420 εκθέτες ενώ ο αριθμός των επισκεπτών ήταν μειωμένος από πέρσι, περί τους 40.000 επισκέπτες.
Το 41% των επισκεπτών, το top 5, εκτός φυσικά από την διοργανώτρια χώρα την Γερμανία, συμπληρώνεται από επισκέπτες από την Αυστρία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Γαλλία.
Το κλίμα ήταν φιλικό και άκρως επαγγελματικό με νέες συμφωνίες και ανταλλαγές απόψεων για την πορεία της Οργανικής Παγκόσμιας Αγοράς (GOMA) η οποία δείχνει σημεία ανάπτυξης παρόλη την διεθνή και ευρωπαϊκή κρίση.
Το Διεθνές Οργανικό Δίκαιο Εμπόριο (WOFT) αλλά και το Δίκαιο Εμπόριο Φυσικών Προϊόντων προσωπικής φροντίδας και υγείας (VIVANESS) ήσαν παρόντα με δυναμικά περίπτερα και ανακοινώσεις συνεχούς ανάπτυξης.
Πολύ σημαντικά συνέδρια έλαβαν χώρα με σημαντικότερο αυτό για την Παγκόσμια Αγορά των Βιολογικών Προϊόντων (Global Market Overview) το οποίο και παρακολουθήσαμε και έχουμε πολύ σημαντικά στοιχεία για την ανάπτυξη της Αγοράς.
Επίσης σημαντικά συνέδρια, τα οποία και δείχνουν την τάση, ήταν τα παρακάτω:

  • Ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την παραγωγή βιολογικών κρασιών.

Εκπρόσωποι από την IFOAM, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκπρόσωποι των χωρών της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας.

  • HORECA FORUM – Βιολογικά Catering, Χώροι Εστίασης και Σχολικά γεύματα.

Εκπρόσωποι από την Ιταλία, την Γερμανία και την Γαλλία.

  • Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) αναθεώρηση-Πως επηρεάζει η πολιτική τις Οργανικές Αγορές.

Εκπρόσωποι από την IFOAM, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από ινστιτούτα έρευνας της Αυστρίας, της Αγγλίας και της Σλοβενίας.

  • Οφέλη από την κατανάλωση των βιολογικών-Επικοινωνία με τους καταναλωτές.

Εκπρόσωποι της IFOAM.

  • Καλλυντικά μεταξύ καρότων και τυριού – έχουν τα φυσικά καλλυντικά μέλλον σε βιολογικά καταστήματα τροφίμων;

Εκπρόσωποι κυρίως από την Γερμανία.

Σημαντική ήταν και η παρουσία ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των εξαγωγών/εισαγωγών στο Hall 4 πχ Artolife, Biokarpos, Biozeus κλπ αλλά και άλλων που επέλεξαν να παρευρίσκονται σε διαφορετικά Hall όπως η PureGreek στο Hall 1 και η Bio-iasis στο Hall 2.

 

GLOBAL MARKET OVERVIEW

Πρόκειται για έρευνα που ολοκληρώθηκε με την έναρξη της έκθεσης και αφορά στην αποτίμηση της Παγκόσμιας Αγοράς των βιολογικών προϊόντων με την προσφορά και συνεισφορά της IFOAM και του FIBL.
Τα αποτελέσματα αφορούν τις παρακάτω Αγορές της Βορείου Αμερικής , της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανικών Δυτικών χωρών και των χωρών της Νοτίου και Νοτιανατολικής Ασίας.

  • Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με ανάπτυξη 10% για το 2011 της αγοράς των βιολογικών προϊόντων με αντίστοιχη ανάπτυξη μόλις 0,6% στην αγορά των συμβατικών τροφίμων. Σημαντικό γεγονός είναι αυτό της διευθέτησης εμπορικών συναλλαγών και εναρμόνιση των προτύπων μεταξύ Ε.Ε., USDA–NOP και CAC.
  • biofach_usa

  • Οι δέκα  μεγαλύτερες αγορές βιολογικών προϊόντων το 2010.
  • biofach_global

  • Στοιχεία από την Γερμανική αγορά , η οποία αυξήθηκε το 2011 κατά 9% σε 6,59 δις Ευρώ.
  • biofach_germ

  • Ηνωμένο Βασίλειο , μείωση των εκτάσεων και του αριθμού των παραγωγών κυρίως στην Σκωτία για λόγους πολιτικής , αβεβαιότητας της αγοράς , σύγχυσης των καταναλωτών για τα οφέλη των βιολογικών και αλλαγή πολιτικής κυρίως από την Σκωτία για την προώθηση των βιολογικών προϊόντων.
  • biofach_uk

  • Γαλλία, μια χώρα με την μεγαλύτερη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια στον χώρο των βιολογικών προϊόντων, 4 στους 10 Γάλλους καταναλωτές αγοράζουν βιολογικά σε καθημερινή βάση , η υγεία και το περιβάλλον αποτελούν τους βασικούς λόγους προμήθειας αυτών, το 56% των καταναλωτών θεωρούν πως είναι λογικό τα βιολογικά να είναι πιο ακριβά από τα συμβατικά αντίστοιχα προϊόντα, το 37% των ιδιοκτητών βιολογικών μαγαζιών δηλώνει πως τρώγοντας βιολογικά έχουν αλλάξει την καθημερινή τους σχέση με την διατροφή τους επιλέγοντας πχ εποχιακά φρέσκα τρόφιμα κλπ.
  • biofach_france

  • Ανατολική Ευρώπη, αφορά τις χώρες: Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία. Ο συνολικός πληθυσμός είναι 95 εκ. και η υπολογισθείσα Αγορά περί τα 260 εκ. Ευρώ. Η χώρα με το μεγαλύτερο μερίδιο Αγοράς είναι η Τσεχία καθώς και με τον μεγαλύτερο δείκτη κατανάλωσης ανά κάτοικο.
  • biofach_anateur

  • Δυτικές Βαλκανικές χώρες, αφορά τις χώρες: Κροατία, Σερβία, Σλοβενία, Fyrom, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο. Ο συνολικός πληθυσμός είναι 20 εκ., η κατανάλωση βιολογικών ανά κάτοικο ποικίλει από 1 έως 17 ευρώ και η υπολογισθείσα Αγορά στα 120 εκ. Ευρώ.
  • biofach_dytbalk

  • Χώρες Νοτίου και Νοτιοανατολικής Ασίας, αφορά τις χώρες: Ινδία, Κίνα, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Ινδονησία, Φιλιππίνες. Στις παραπάνω χώρες γενικά είχαμε μείωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων λόγω της απόσυρσης των κρατικών επιχορηγήσεων , της επιμόλυνσης με GMO των βιολογικών καλλιεργειών βαμβακιού στην Ινδία και την μη εύρεση σπόρων βαμβακιού και της ακριβέστερης μέτρησης και συλλογής δεδομένων (Trace net).
  • biofach_notasia1 biofach_notasia2

     


Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Οργανισμός FAO του ΟΗΕ

COPA - COGECA

IFOAM

iv

Δείτε αυτόlittle birds

 

 

 

 

proud