gkbioculture logo flowerleft
english flag

Αποστολή Παπουτσωμένος Γάτος (Gatto con gli stivalli)

Με τον τίτλο του γνωστού παραμυθιού, οι Ιταλικές Αρχές Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, θέλησαν να ονοματίσουν την αποστολή για την εξιχνίαση της απάτης στον χώρο των βιολογικών προϊόντων στην γείτονα χώρα, Ιταλία.
Από τις πρώτες έρευνες που έχουν γίνει συμπεραίνεται  πως το θέμα εξελίχθηκε την περίοδο 2007-2008 και αφορούσε στην διακίνηση συμβατικών προϊόντων  (σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, σόγια, ηλίανθο και πουρέ μήλου) με παραποιημένα και πλαστά πιστοποιητικά τα οποία διακινούνταν ως προϊόντα βιολογικής γεωργίας (agricolture biologico).
Το σοβαρό αυτό θέμα έχει απασχολήσει εκτός φυσικά από την Ιταλική κοινή γνώμη αλλά και ιδιαίτερα χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης με έμφαση την Γερμανία, η οποία και αποτελεί την μεγαλύτερη εισαγωγική χώρα σε προϊόντα βιολογικής γεωργίας. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε το γεγονός πως η Ιταλία είναι εάν όχι η πρώτη αλλά από τις πρώτες εξαγωγικές χώρες στον κόσμο σε προϊόντα βιολογικής γεωργίας.
Το θέμα πάντως έχει πάρει την οδό της Δικαιοσύνης και θα αποδοθούν οι ανάλογες κυρώσεις, τόσο σε επίπεδο εμπλεκόμενων εταιρειών  όσο και σε  Φορέων Πιστοποίησης.
Το ζήτημα αυτό το αναφέρουμε κυρίως, πρώτον γιατί θεωρούμε πως η απάτη αλλά και η εξαπάτηση τελικά του καταναλωτή είναι κατακριτέα και απαράδεκτη  και δεύτερον για το  μήνυμα που πρέπει να πάρουμε όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την βιολογική γεωργία στην χώρα μας (Υπουργείο, Φορείς, Παραγωγοί, Έμποροι, Σύμβουλοι κλπ), να δουλέψουμε δηλαδή  ο καθένας στον τομέα του επαγγελματικά και όλοι μαζί με σωστή οργάνωση και στρατηγική  έτσι ώστε να δώσουμε στα ελληνικά βιολογικά προϊόντα την θέση και την αίγλη  που τους αξίζει στην υπόλοιπη Ε.Ε. αλλά και παγκοσμίως.
Είναι ευκαιρία τώρα που οι Αγορές της υπόλοιπης Ε.Ε. ψάχνουν για εναλλακτικές λύσεις, για την  κάλυψη των αναγκών τους σε καθαρά και γνήσια βιολογικά προϊόντα, να ήμαστε εμείς αυτοί που θα τους τα  προσφέρουμε: το ελαιόλαδο, τις ελιές, την φέτα, τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά ή άλλα προϊόντα, αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, την γεύση και το άρωμα των προϊόντων μας!
Γιατί αγαπητοί φίλοι σε  τι διαφέρουν τα ιταλικά προϊόντα από τα δικά μας και κερδίζουν την μάχη πχ στο ράφι  ? Να σου πω εγώ σε τι διαφέρουν ! Στο κορδελάκι στην ετικέτα του προϊόντος ! Ας σοβαρευτούμε επιτέλους όλοι μας και ας δουλέψουμε με κατεύθυνση την επικράτηση των ελληνικών βιολογικών προϊόντων στις διεθνείς Αγορές.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Οργανισμός FAO του ΟΗΕ

COPA - COGECA

IFOAM

iv

Δείτε αυτόlittle birds

 

 

 

 

proud