O αγροτουρισμός είναι μορφή ήπιου τουρισμού κατά την οποία οι επισκέπτες μένουν σε αγρόκτημα και συμμετέχουν σε αγροτικές εργασίες. Σημείο αναφοράς των διακοπών σε ένα αγρόκτημα-ξενώνα είναι η άμεση επαφή του επισκέπτη με την αγροτική ζωή, τις καλλιέργειες, με την φύση, τη χλωρίδα και την πανίδα, κάτι το ιδιαίτερο για το μεγαλύτερο ποσοστό του σύγχρονου Ευρωπαίου πολίτη, κατοίκου αστικής περιοχής. Πέρα από την υποδοχή και τη φιλοξενία του επισκέπτη σε ένα περιβάλλον λιτό με τοπικό χαρακτήρα και όλες τις απαραίτητες ανέσεις, προβλέπεται και η ενεργή συμμετοχή του τουρίστα σε ένα σύνολο δραστηριοτήτων. Ενδεικτικές από αυτές είναι:
Η βασική ιδιαιτερότητα της πρακτικής αυτής της μορφής τουρισμού στις ανεπτυγμένες αγροτουριστικά χώρες (Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία) είναι πως βασίζεται σε διαμονή σε φάρμες στην ύπαιθρο, κάτι το οποίο δεν υπάρχει στον αντίστοιχο βαθμό στην Ελλάδα, αν και διαθέτει μεγάλο αξιοποιήσιμο κεφάλαιο (λαϊκός και πολιτιστικός πλούτος, γεωφυσικά στοιχεία, κ.τ.λ.) και με τις κατάλληλες προσαρμογές στα δεδομένα του Ελληνικού τοπίου, ο Ελληνικός Αγροτουρισμός μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, συμβάλλοντας αφενός στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς και αφετέρου στην αύξηση του εισοδήματος των κατοίκων στις περιοχές-προορισμούς.
Οι επενδύσεις που αφορούν στον Αγροτουρισμό πραγματοποιούνται μέσω του προγράμματος Leader+ . Επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο περί αγροτουρισμού, αναφέρονται στην έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου.
Σε προηγμένες χώρες στον Αγροτουρισμό, πχ στην Ιταλία, έχουν θεσπιστεί προδιαγραφές/κανόνες για την πιστοποίηση αγροτουριστικών καταλυμάτων από εγκεκριμένους Φορείς πιστοποίησης. Ο ιταλικός Φορέας πιστοποίησης AIAB πιστοποιεί σχεδόν το σύνολο των αγροτουριστικών καταλυμάτων στην γείτονα χώρα ενώ σε συνεργασία με ελληνικό Φορέα μπορεί να πιστοποιηθεί και στην χώρα μας αντίστοιχο αγροτουριστικό κατάλυμα.